Santau

assalamalaikum w.b.t

selamat petang. hari ni hujan turun agak lebat beserta angin yang kencang. *bajet cam wartawan jar. hahahaha* petang ni aku nak kongsi satu benda dengan korang iaitu jeng.. jeng... ~SANTAU~ Sekarang ni zaman miliniuem *betul ke tak eik aku eja? belasah je lar* tapi otak manusia masih lagi zaman kuno. Baru aku perasan semakin hari semakin kerap berita yang aku dengar pasal SANTAU. Tak takutkah dengan balasan Allah sebab mensyirikkan Allah yang Esa?? Nauzubillah, manusia sekarang ni. *memang takut dengan manusia macam ni, entah apa la yang dipikirnya*. 

Apa itu SANTAU??

  •  Rangkaian daripada 3 perkara - ramuan, sihir dan mahkluk halus. 
Tujuan membuat SANTAU??
  • amalan diri (pembuat/ penyebar santau biasanya hendak mengetahui sejauh mana kehebatan ilmu santau mereka lalu membuat praktikal), pertahankan diri ( kalau zaman dahulu, kalau sesebuah negeri kalah dalam peperangan so nak balas balik guna santau, kalau sekarang ada segelintir dari kalangan wanita2 yg jahil atau lelaki2 yg jahiliyah menggunakan santau utk mempertahankan hak2 kepentingan diri sendiri), utk membalas dendam, & utk kebanggaan supaya dihormati / ditakuti.
Ramuan SANTAU??
  • Air ulat sintuk (ulat gonggok yg berwarna kehitam2an, segala jenis miang seperti miang buluh, miang jagung., sumbu pelita minyak tanah (habuknya),
  •  hempedu katak puru (biasanya digunakan di kedah / perlis- katak puru yg diambil dari atas pokok daun keladi yg layu yg terletak di sawah padi)
  •  kaca dari botol2 kaca / kaca lampu (ditumbuk & diayak & diambil serbuk kaca yg halus),
  •  kuku (dari manusia / haiwan, etc)
  •  rambut, tali sabut (direndam selama 44 hari then diracik2 halus2), 
  • kacang babi *aku tak tahu macam mana yang pastinya sangat4 gatal bila kena*
  • org Asli – Aborigines people- yg tahu coz mereka cari dlm hutan, bahan nie kalau terkena kat kulit gatalnya Nauzubillah, ada sampai terpaksa kena potong salah satu anggota badan yg terkena)
  •  tembikar yg lama & benda2 yg kotor yg banyak jangkitan bacteria
  • tulang haiwan yg mati berangan seperti kokang (mati tergantung)
  • beruang yg mana haiwan2 tersebut mati yg menyeksa/terseksa diri – biasanya jin yg tertempek kat haiwan2 sedemikian yg digunakan ialah jenis hantu raya class A1.,, barang2 yg gatal2, sabut pada batang pokok enau, lipas & lain2…
Tengok ramuan dia pon dah boleh bayang bertapa terseksanya sakit si mangsa. Tolongla jangan anaya orang. Kesian kat orang sama.

Tanda2 SANTAU :

  • batuk yg berterusan & tak lepas even makan ubat hospital pun tak baik2 & gejala batuk pada waktu2 tertentu seperti maghrib, pagi, tengah malam, nak subuh, ada yg 24jam (mcm batuk anjing king3)…etc., 
  • muntah darah
  • rasa tercucuk2 dlm badan seperti ada jarum (di bahagian dada, sendi2 badan, peha, & kaki)
  • demam panas, sakit kepala, lenggoh / lemah sendi &anggota badan
  • tiada selera makan ( kesannya jadi badan susut & bila cuba nak makan rasa nak muntah)
  • susah nak tidur malam
  •  kerap mengantuk di siang hari, gatal2 badan, pemarah (sifat yg dibangkitkan oleh jin. Syaitan, iblis)
  • pelupa, resdong, barah, kayap, lumpuh( yg menyerang buah pinggang), & ada yg sampai buat putus urat jantung, serta jadi gila
  • lemah tenaga batin
  •  kudis 
  • penyedih, penakut, pembenci, pemalas , fikiran tidak tenteram (sehingga tidak boleh membuat keputusan dengan tepat & hilang keyakinan diri) 
  • suka bersendirian (tidak suka bergaul dgn org ramai)
  • sakit perut & sakit belakang, etc.
Sekiranya ada2 tanda tersebut, segeralah jumpa perawat2 Islam. Takut nanti habis organ dalaman. Semakin hari semakin teruk. 

Okai la kome setakat ni sahaja la info yang boleh aku share. Nanti lain hari kita jumpa lagi yer. bubye.  my last word :-

hidup ini tak selalunya berada di atas
kadang2 kita akan berada bawah
hanya duniawi semata-mata
kelak merana hidup

so, behave urself
control ur words
believe ALLAH
and insya allah u'll be fine......

 >3LOL>3

First time

assalamualaikum semua!!
  
Hi!! Lama kan tak bersua. Ni la first kemunculan untuk 2013. *bajet cam artis ja nak wat keluar single terbaru* hahahahaha.. Permulaan 2013 agak baik la, tapi macam2 cabaran dah kena tempuhi. Sangat2 memenatkan..Nak kena bahagikan diri untuk study, family, kawan2 n so on aigoooo rasa macam tak nak bangun ja. Dugaan demi dugaan kena tempuh dan harungi. Inilah dikatakan Allah sayang kepada umatnya. *thingking must positive*

Okai kome setakat ni la coretan aku. Nanti panjang umur kita jumpa lagi eik. Aku tinggalkan kome2 dengan *emm nak cakap apa ni eik, sajak tak sajak, aishhyyy belasah je lar* puisi.. hahahaha.. bubye

sedih hati tak siapa yang tahu
luka dalam tak siapa yang mengubati
senyuman terukir pengganti duka
harapan sentiasa tinggi
tapi apakan daya
nasib tak menyebelahi
kekuatan dari-Nya ku pinta
agar diri ini dapat bangun dan berjalan
untuk menjalani sisa2 hari..

<3LOL<3