Mark Adam Songs!!

Assalamualaikum..


Hi!! Entri kali ni just nak share favourite song aku... Aku suka dengar sebab dya punya lirik, n of course la main reason dya sebab penyanyi handsome.. hahahaha... Untung bini dya dah la handsome, sedap sora, boleh cakap banyak bahasa.. haaaiii untung la badan... hahaha :)  Macam buy 1 free 3.. hahaha.. MARK ADAM philiphines, n married ngan orang Malaysian...First time aku jumpa dya waktu aku tengok Anugerah Blockbuster..Perrrghhh!! Memang awesome!! Sejak dari tu la aku jadi one of his fan.. Frust gila la bila taw dya dah kahwin.. huhu *Gedixxxx* Ni haa lirik lagu dya n link u-tube.. Comei ja video klip dya.. hehe *dah minat, semuanya dipandang indah,hahaha*

Lirik lagu PENCURI

Jangan tinggalkan auramu
Di sekelilingku
Ia membuat aku termimpi
Mimpikan kita

Jangan biarkan wangianmu
Mohon memahami
Ia melekat di hidung
Yang memenuhi
Di setiap sudut mindaku

Chorus:
Kan ku curi hatimu
Menyamun senyummu
Kan ku culik cintamu
Macam ku larikan lirikmu
Kau tak perasan aku sukamu
Dari dulu lagi
Kau simpan hatiku 
Dari Darjah Satu
Darjah Satu

Jangan senyum bila di depanku
Fokusku tergendala
Kau memaksa aku menutup mata
Tak sempat tutup telinga
Bila kau tertawa

Kan kukembalinya padamu nanti
Bila kita berjanji
Tuk sehidup semati

Ulang Chorus:

Dari Darjah Satu
Aku suka kamu



adiosss
salam..

p/s : Semalaman aku x bole tido semuanya gara2 Si dia baru tweet dya jatuh hati, yang aku ni rasa gelap ja dunia.. sob.. sob jugak la aku ni :'(.. Demam terus aku ni.. Aku rasa kalo dya tweet swoh mai kenduri dya kahwin aku perasan yang aku ni koma... Ntah la tetiba ja aku rasa down.. Rasa macam lost!! Selama ni dya la inspired aku.. Aku struggle kowt nak bagi sama level.. Tapi mana la aku nak sama ngan dya, dya budak u degree lagi.. Aku ni diploma ja poli pulak.. Macam langit ngan bumi.. So aku kena betulkan balik nawaitu aku yang just INSPIRED , not more than that..  Benar la apa yang dikatakan oleh pak angkat aku, Shakspeare :
  
"I always feel happy"
 You know why?
Because I don't expect anything from anyone!!!
 Expectations always hurt...

TIKET NERAKA

assalamualaikum... 

Macam banyak masa ja aku ni kan update selalu.. Hahahaha.. Memang pun, sebab aku dah settle taking off n bq aku.. Juz nak tunjuk kat en sama ada dya approve ka tak.. Yihhhaaaaa!!! Entri kali ni just nak share experience aku sendiri.. Aku sendiri yang alami nya.. So, aku nak share la pendapat aku, rasa aku supaya korang2 semua boleh ambik iktibar..

emm macam nak start yer?? *nervous pulak, hahaha* TIKET KE NERAKA... Apa yang dimaksudkan ni adalah, ok aku stay ngan family sebab umah aku ngan poli sekankang kera ja.. Membazir ja menyewa, kata Pak Bidi la.. haha.. Aku ok ja.. Aku rasa aku dah selalu *bukan selalu xp memang* melawan cakap pak Bidi n cik Pah... Yelar, ada ja yang arahan depa yang akan aku melawan balik.. Mula la baran gila b**i aku ni keluar.. haa tudiaaa terok dah tu.. Sometimes kita balik penat then dya orang nak kita p sana p sini, aduihhh rasa macam tak sesuai la masa dya tu.. Haa mula la aku wat muka tolol aku ni n secara automatiknya kaki aku dah selangkah ke neraka.. sebab aku wat pak Bidi or cik Pah terasa hati.. Aku taw aku salah tapi entah tak boleh nak control aku punya sikap banggang ni.. Sedangkan kita bunyi "eh" pon, malaikat dah catit dosa ini kan apatah lagi dengan humm lu pikirlah sendiri...

Aku rasa aku dah macam melampau sangat dengan dya orang, so aku start janji dengan diri aku yang aku akan cuba bahagiakan dya orang even belum tentu lagi aku mampu.. Aku try d best nak puaskan hati depa.. Aku cuba untuk puaskan kehendak depa, aku cuba penuhi permintaan tapi semakin dicuba semakin diuji..*dah mcam hipothesis dah ni haha* Yelar, aku tak nak la langkah aku makin dekat ngan n*****... So aku rasa, better aku *aku ja taw!! korang jangan ikot pulak*  jangan dok sekali ngan parents.. Bukan untuk mengelat or whatever la, tapi aku tak sanggup nak tengok pak Bidi n cik Pah jatuh air mata sebab aku.. Rasa bersalah...

Pernah taw satu hari tu, aku p poli aku tak salam cik Pah a.k.a tak minta restu.. *kononnya nak mogok la* Aku p poli jawab test blank ja aku rasa otak aku ni.. Padahal subjek favorite aku tu, nombor tapi aku taw nak tulis apa looks like aku tak belajar apa2 pon.. Nasib baik test bukan final exam, tidak ka gila sorang2..  Haa tengok!! Allah dah bayar cash kat aku... Menyesal tak sudah!!! Balik tu ja dan2 aku cakap ngan cik Pah n berbaik la.. Nak cakap sorry rasa macam malu *benggong punya anak aku ni*

Then dalam diam aku planning yang abis ja dip. ni aku ingat nak cari kerja jauh sikit.. Jauh sikit ja dari umah sementara aku nak sambung degree pulak.. Yang penting, aku tak nak wat cik Pah n pak Bidi terasa ngan aku.. Biaq aku nak ajar diri aku ni sikit supaya hargai orang yang ada depan mata.. Mungkin dengan cara ni aku lebih hargai family aku.. Betul la kata orang tua2, mak ayah boleh besarkan 7 orang, tapi 7 orang ni belum tentu mampu jaga mak n ayah...

So korang jangan la jadi macam aku ni selalu sakitkan hati orang tua sendiri.. Jaga mak n ayah kita baik2... Elakkan sakitkan hati dya orang.. Tiada harta yang bernilai kecuali mak n ayah, ahli keluarga kita sendiri... Bak kata pepatah "air dicincang takkan putus".. Tapi memang betul taw, dulu aku ingat family tak penting pun sebab ada kawan2.. Memang patut pon Allah turunkan aku hujan yang lebat untuk aku menilai di manakah pelangi yang indah berada.. *perrrghh!! ni kalo cikgu Mariani baca ni confirm dya bangga, hahaha* Tagline hidup aku pun sekarang ni *pinjam tagline Pak Jib jap ye* "FAMILY DIUTAMAKAN, STUDY DIDAHULUKAN" .. Oleh itu, tempah la tiket ap pon jangan TIKET NERAKA sudah lah...

 Haa tak lupa juga kepada someone ni *bajet macam dya baca blog aku ja kan yang tak sebut nama..Dah la twitter pon x follow aku balik, gpon dya mana pernah kisah pon aku, haha* ahhh tapi tak kisah la, whatever it is thanks sebab muncul dalam hidup n beri semangat tanpa anda sedari n ketahui.. I try my best to improve myself to get same level with u... Its hard for me at first but thinking of u everything easy.. *lepaih ni aku rasa kalo nak dapat muet band 2,hahaha*


adiosss, assalamualaikum


p/s : Nak tengok af sat lagi kes tu update awai2.. hahaha.. Nak tengok azahael, uiii indah sungguh ciptaan Allah.. Kena tengok n hargai.. Kahkahkahakah.. Bole tengok ja la, nak vote?? mintak maaf la sebab aku ni kateogari keder.. Weelll QS kan?? *mula dah gebang terok,hahaha*

Relevant ka??




Assalamualaikum..

Entri kali ni nak share something yang tak relevant berlaku dekat Malaysia ni.. Negara membangun, batuan sering diberi tapi gejala yang macam ni still happen.. Aku ingat dekat Indon ja, tapi Malaysia pon ada jugak.. *pelik tapi benar* Sedih la tengok anak2 dipergunakan sedangkan usia depa la kita kena bentuk, guide.. Rugi taw, mana taw depa tu sepatutnya salah seorang engineer, doktor, or something value yg boleh membangun lagi negara kita... Bukankah tag line Malaysia "setiap anak adalah permata negara" ?? Tapi kenapa anak2 ni dibiarkan dan tidak dikisahkan?? Sumpah, memang sedeeehhh gilar tengok anak2 ni..

Thanks to Pn Syarifah Syaheerah yang sudi share kisah ni.. "meh kita sama2 baca kisah ni"


"Pagi ini seperti biasa turun dari LRT dan berjalan terus ke ofis. Jam menunjukkan pukul 7:21 pagi ketika itu. Mahu sampai awal, sudah berhajat mahu uruskan poster ucapan UPSR dari Nisa' Malaysia permintaan dari Dr 'Uyun walaupun sudah terlewat sehari.

Langkah saya terhenti, dengan jantung terasa berdegup kencang apabila terpandang 3 orang kanak-kanak, 2 perempuan bertudung anggaran usia 7-8 tahun, dan seorang bayi sedang tidur nyenyak di atas laluan pejalan kaki. Saya cepat-cepat masukkan RM5 dalam bekas duit mereka dan berlalu.

Di dalam lif, hati saya tidak keruan. Seakan ada suara halus yang mengutuk diri ini kejam dan tidak berperi kemanusiaan membiarkan mereka di situ. Sesudah "punch" masuk, dan hidupkan laptop, saya turun semula. Mereka masih di situ. Saya cuba hubungi JKM, tapi tidak berangkat. Kemudian saya cuba telefon 999, diminta pula untuk hubungi balai berdekatan. Dengan bantuan suami, saya berjaya dapatkan nombor telefon Balai Polis Dang Wangi dan menghubungi mereka.

Saya disuruh tunggu sehingga polis datang. Setengah jam berlalu, polis masih tidak kelihatan. Tiba-tiba seorang dari budak itu bangun. Dia mendukung adik nya dan mengejutkan yang seorang lagi. Mereka kelihatan sungguh letih dan tidak cukup tidur. Saya cuba menegur tapi mereka hanya berlalu sambil terhuyung hayang berjalan kerana kepenatan.

Ketika itu, ada seorang pakcik teksi mendekati saya. Katanya, budak-budak ini di bawah jagaan gangster. Mereka di arah untuk mengemis dan menjual bunga di kawasan ini. Walaupun disuruh pulang, mereka akan kembali meneruskan tugas mereka kerana telah diugut. Dan kalau pun polis datang menyelamatkan mereka, seminggu kemudian, mereka pasti akan kembali mengemis di sini. "Ada duit semua jalan!" Begitulah katanya.

Saya tidak pasti apakah benar yang dikatakan. Tetapi sebagai manusia, saya tidak dapat menerima jika kanak-kanak sekecil itu diperlakukan sebegitu rupa. Saya jadi keliru, saya ini sedang tinggal di negara mana? Bagaimanakah kehidupan 3 kanak-kanak ini dan kawan-kawan mereka selepas ini?

Ya Allah, Kau lindungilah anak-anak kecil tidak berdosa ini. Dan Kau hancurkan dan gagalkanlah perancangan jahat mereka yang mempergunakan mereka!"

Nota : Polis menghubungi saya sejam kemudian mengatakan mereka akan memantau kawasan itu. Saya yang emosi ketika itu, berkata begini "Saya sudah selalu nampak budak mengemis di kawasan ini, apa polis tidak nampak atau buat-buat tidak nampak?". Polis yang memperkenalkan diri sebagai Sarjan Zainal lalu berjanji yang pemantauan akan dilakukan lebih kerap.

Pengajaran yang saya dapat :

1) Jika berdepan kes sebegini, lebih baik telefon polis berdekatan. Walaupun mereka lambat datang, aduan masih diberi perhatian (Grrrr)

2) Di Malaysia ini, wujud golongan belakang tabir yang kaya raya dengan mengerah tenaga kanak-kanak. Tetapi saya sebagai golonga marhaen, tidak pasti siapa yang sebenarnya melindungi golongan-kaya-raya ini. Golongan ini lah yang dikatakan tidak-makan-saman tapi mereka lupa mereka juga akan mati dan masuk kubur.

3) Sentiasalah bersyukur dan ajar anak-anak kita untuk bersyukur. Daripada ada kan parti hari lahir besar-besaran di rumah, apa kata ada kan parti hari lahir di rumah anak yatim, pahala dapat, anak pun suka ramai kawan. Kita mungkin bahagia, tapi jangan lupakan mereka yang kurang bernasib baik.

4) Berperi kemanusiaan lah. Dalam anggaran 50 orang yang lalu pagi tadi, hanya 2-3 orang saja yang kisah dengan kanak-kanak itu. Kebanyakan orang takut-takut untuk tolong dan tiadk tahu bagaimana mahu menolong. (Termasuklah saya pada mulanya)

Saya kongsikan kisah ini supaya kita sedar hakikat keamanan sebenar di Malaysia ini. Di zaman penuh penipuan dan kezaliman ini, kita tiada pilihan selain banyakkan doa, banyakkan sedekah sambil sentiasa menjaga diri dan keluarga.

Syarifah Syaheerah
11092013
Memang sedeh.. Aku bersyukur sangat yang aku dilahirkan dalam keluarga yg sempurna.. alhamdulilah :) Jom out lu yer, nanti kita gebang lagi yer..

assalamualaikum.... 

p/s : Aku memang emo sikit kalo bab2 ketidakadilan ni, sebab aku taw rasa dya bila kita tak mampu nak memperjuangkan yang benar, tidak mampu untuk bersuara dan tiada siapa yg mendengar ketika berdiri... Kuatkanlah hati mereka Ya Allah!!

Helang Island

Assalamualaikum

Sebelum tu nak bagi taw minggu lepas aku cuti seminggu.. yeayyyy!! *Looks like honeymoon u know!! Hahahaha* Semuanya gara2 semua lecturer p wat soalan dekat Kelantan.. Tapi lecturer aku lagi cekap, ditinggalnya assignment swoh kami wat.. Dah la soalan susah.. dah macam thesis dah aku rasa.. *mula dah aku punya gebang* Max. words 1000, x ka dah macam karangan spm dulu?? Aku pun punya la pedo (hati2), takut terlebih/terkurang nanti kena tolak markah kalau tak penuhi standard dya.. Assignment pun assignment la janji x ada kelas..hahaha.. Yang ada pun Cuma pagi ahad ja la.. En terpaksa cancel p Kelantan sebab apa entah..

Ok!! Act, aku nak gebang yang aku p Langkawi 1 hari.. hehe.. Thanks to akak aku yang baik hati gilar2 sebab sponsor aku dari a to z.. Haa nampak tak aku ni adik kesayangan dya?? Hahahahaha…

Al kisahnya bermula begini, kawan akak aku (kak kimi) mai dari Johor sebab nak melawat mak kawan dya yang tak sihat.. Alang2 dah sampai Kedah, terpikir la nak p mana yang best dekat Kedah ni.. Punya la bincang dalam kereta, depa decide nak p Langkawi.. Aku yang dok drive ni celapak la nak ikot tambah pulak besok tu x ada kelas.. Memang ngam2 soi la..Hahaha.. Sampai ja umah aku p umah Yati rahim settle kan assignment malam tu jugak.. bayangkan la dengan penat drive dari Peneng teros balik p Jitra.. Wat pulak assignment.. Memang letih gilar tapi bila teringat Langkawi teroih semangat… hahaha.. Siap ja kerja dalam koi 1 a.m then bangun 6.30 balik pulak umah aku.. Memang non stop. Balik ja umah siap2 then bertolak p Perlis, ambik kak Ira n anak dya.. Anak dya comei gilar macam anak mat salleh..
















Kami nek feri dekat kuala Perlis.. sejam jugak la.. Sampai ja Langkawi, sewa keta then pusing2 satu Langkawi tu.. Takot x sempat nak balik, kami juz tgok2 mcm2 tu ja tempat yang ada dekat Langkawi.. Yang best nya nek Cable car.. Memang awesome!! Aku ingat kan yang aku ni penakut xp aku nek relax ja.. Cool ja..hahaha.. *well, orang cantik memang macam tu..kahkahkah* tapi sayang sebab hujan so tak wapa nampak sangat view dya…

Round2, jalan2 kat Kuah.. Nak turun pantai Chenang x boleh sebab hujan.. Cian Nina nanti kena hujan.. So boleh nikmati angin dya ja la.. Tenang gilar .. Langkawi more to orang yang nak honeymoon / yang nak wat sweet memory.. Last, kita orang p shopping.. kak Kimi mai satu beg ja balik 2 beg..haha.. Aku juz beli coklat, keychain n kain batik ja la.. Kalo la Cik Pah pon kot sekali, aku perasan abeh borong mangkuk pinggan.. Murah kot kat sana..Abeskan masa dengan shopping then balik nek last feri.. Sampai Kuala Perlis dalam koi 8 lebih.. Hujan lebat gak la.. akak aku bole drive slow ja sebab memang takot kalo drive malam.. Then aku swoh stop, aku nak drive.. dah la ngan lapaq waktu tu bole pulak bawak slow2, agak2 bila nak sampai?? Aishy x bole aku.. Sampai umah almost lam koi 10, tu pun lepas stop makan.. Kes makan luar tu la perut aku mula wat rusuhan..Besok tu sehari aku stuck gara2 sakit perot.. heee sabo ja la >.<.. *Nasib bek orang cantik penyabar,haha J* Balik tu bersih diri apa semua then ZzzzzzzzZzZz… Besok pagi pulak aku bangun bawak kak kimie p melawat mak Kak Put. Akak aku kerja then aku la ganti dya jadi wakil..hehehe.. Then habes la tugas aku jadi tour guide.. hahahaha J


Banyak benda kot aku dapat dari kak Kimi.. Thanks yer akak coz sharing something yang useful untuk my future. Betoi la orang cakap usia memantangkan fikiran.. Pergaulan dengan yang dewasa lebih banyak input kita dapat… 

p/s : Wishing me luck for MUET... :)

#Wordless Wednesday#

Assalamualaikum

#Wordless Wednesday#

Thank you Allah for giving me one of such a wonderful gift that I really2 luv it :)


Rabun Warna

Assalamualaikum semua!!

Morning2x!!  hihihi.. act, aku bosan asyik mengadap pelan ngan assignment.. nek luruh rambut aku fikir.. *nampak tak over tu??* Hahaha.. punya la fed up wat assignment, so aku update la blog.. kalo nak lena pon mata rasa tak mengantuk lagi.. hurmm pelik aku skunk ni.. *luahan perasaan sat noh!!* Hihi.. aku skunk dah tak boleh bangun lewat.. tido la koi wapa pon tapi koi 6 lebih mesti aku bangun.. dah tu siap ngan cergas lagi mata ni.. aishy2. >_< .pelik bin ajaib ni sampai mak aku pon was2 ngan aku.. hahahaha.. kalo dulu, cuti nak dengar sora aku pukui 8 pagi, emm kirim salam ja la.. hahaha..

Ok dah stop it!! Enough pasai cita bangang aku tu.. haha.. entri kali ni aku nak share ngan uollssssss pasai RABUN WARNA a.k.a kurang nampak 3 warna dalam kehidupan  seharian ni… dya tak buta Cuma rabun ja okay!! Tak la terok sangat tapi agak la.. *macam bangang ja ayat* hahaha…

Rabun warna ni, dia Cuma tak nampak 3 warna ja iaitu merah, biru dan hijau dengan jelas.. kalo nak ikotkan warna2 ni memang warna yang penting atas faktor2 keselamatan.. bahaya jugak la tu so hati2 yer..

Faktor2 rabun warna adalah atas dasar :
                  
  • keturunan, Selalunya anak lelaki yang akan mewarisi dari ibu.. so peratusan lelaki rabun warna agak tinggi compare dengan perempuan     
  • Bahagian retina sudah terjejas akibat mengidap penyakit mata yang tertentu
  • Gangguan saraf optik
  •  Kurang zat iaitu Zat yang diperlukan ialah vitamin A.
  • Kesan ubat - Akibat pengambilan ubat untuk mengelakkan kanser payu dara\
  • Sakit sebelah mata - keupayaan mata yang berbeza pada sebelah mata yang lain. Justeru, warna yang ditafsirkan pada kedua-dua mata adalah berlainan sehingga menyebabkan warna yang dilihat adalah berbeza daripada yang normal. 


Agak malangnya bila penyakit ni tiada rawatan yang spesifik ataupun ubat yang boleh sembuh sedia kala.. dia Cuma boleh kurangkan ja atau tak bagi lagi terok.. at least ada la jugak kan dari x ada.. huhuhu.. bersyukur ~_^.. dengan cara ini :
  • Cermin mata tinta khas
  • Melabelkan warna..

Okai sekian sahajalah perkongsian kita pagi ni.. nampak gayanya ini sajalah yang input dapat digebangkan.. hehehe.. nanti kalo ada input yang best, kita gebang lagi yer… hikhikhikhik.. 

Sweet dream
Adiooosssss
Assalamualaikum!!

p/s : harga minyak naik 20 sen, so?? So.. sotong la.. hahaha.. *muka serious ni*  ok! Bagi aku gila punya terok jugak la effect dia untuk student macam aku ni!!  Tak kisah la keta ka, moto ka, minyak tu punca utama kowt barang2 yang lain akan naik.. Besok confirm harga lauk naik kat kafe.. aishyyyy!!!! >.<
  
Voice of heart : once ago, i thought that beauty is not priority, now i'm realized that it was totally wrong.. Nowadays, our looking comes first, our attitude and so on are put in the back!! *poor thinking* To success, *nowadays style* we should have this; good looking, smart thinking, n good in grab it chances, then u will survive no matter how hard u feel.. By our looking, people will put how much an expectation towards us??.... so think about it.:)