Rabun Warna

Assalamualaikum semua!!

Morning2x!!  hihihi.. act, aku bosan asyik mengadap pelan ngan assignment.. nek luruh rambut aku fikir.. *nampak tak over tu??* Hahaha.. punya la fed up wat assignment, so aku update la blog.. kalo nak lena pon mata rasa tak mengantuk lagi.. hurmm pelik aku skunk ni.. *luahan perasaan sat noh!!* Hihi.. aku skunk dah tak boleh bangun lewat.. tido la koi wapa pon tapi koi 6 lebih mesti aku bangun.. dah tu siap ngan cergas lagi mata ni.. aishy2. >_< .pelik bin ajaib ni sampai mak aku pon was2 ngan aku.. hahahaha.. kalo dulu, cuti nak dengar sora aku pukui 8 pagi, emm kirim salam ja la.. hahaha..

Ok dah stop it!! Enough pasai cita bangang aku tu.. haha.. entri kali ni aku nak share ngan uollssssss pasai RABUN WARNA a.k.a kurang nampak 3 warna dalam kehidupan  seharian ni… dya tak buta Cuma rabun ja okay!! Tak la terok sangat tapi agak la.. *macam bangang ja ayat* hahaha…

Rabun warna ni, dia Cuma tak nampak 3 warna ja iaitu merah, biru dan hijau dengan jelas.. kalo nak ikotkan warna2 ni memang warna yang penting atas faktor2 keselamatan.. bahaya jugak la tu so hati2 yer..

Faktor2 rabun warna adalah atas dasar :
                  
  • keturunan, Selalunya anak lelaki yang akan mewarisi dari ibu.. so peratusan lelaki rabun warna agak tinggi compare dengan perempuan     
  • Bahagian retina sudah terjejas akibat mengidap penyakit mata yang tertentu
  • Gangguan saraf optik
  •  Kurang zat iaitu Zat yang diperlukan ialah vitamin A.
  • Kesan ubat - Akibat pengambilan ubat untuk mengelakkan kanser payu dara\
  • Sakit sebelah mata - keupayaan mata yang berbeza pada sebelah mata yang lain. Justeru, warna yang ditafsirkan pada kedua-dua mata adalah berlainan sehingga menyebabkan warna yang dilihat adalah berbeza daripada yang normal. 


Agak malangnya bila penyakit ni tiada rawatan yang spesifik ataupun ubat yang boleh sembuh sedia kala.. dia Cuma boleh kurangkan ja atau tak bagi lagi terok.. at least ada la jugak kan dari x ada.. huhuhu.. bersyukur ~_^.. dengan cara ini :
  • Cermin mata tinta khas
  • Melabelkan warna..

Okai sekian sahajalah perkongsian kita pagi ni.. nampak gayanya ini sajalah yang input dapat digebangkan.. hehehe.. nanti kalo ada input yang best, kita gebang lagi yer… hikhikhikhik.. 

Sweet dream
Adiooosssss
Assalamualaikum!!

p/s : harga minyak naik 20 sen, so?? So.. sotong la.. hahaha.. *muka serious ni*  ok! Bagi aku gila punya terok jugak la effect dia untuk student macam aku ni!!  Tak kisah la keta ka, moto ka, minyak tu punca utama kowt barang2 yang lain akan naik.. Besok confirm harga lauk naik kat kafe.. aishyyyy!!!! >.<
  
Voice of heart : once ago, i thought that beauty is not priority, now i'm realized that it was totally wrong.. Nowadays, our looking comes first, our attitude and so on are put in the back!! *poor thinking* To success, *nowadays style* we should have this; good looking, smart thinking, n good in grab it chances, then u will survive no matter how hard u feel.. By our looking, people will put how much an expectation towards us??.... so think about it.:)


No comments:

Post a Comment